Vince Donders verlengt residentie

VINCE DONDERS
VERLENGT RESIDENTIE

RESIDENTIE VAN VINCE DONDERS VERLENGT IN FRESH AIR, BERLIJN

Zijn installatie “The Iron Lung” is nu tot 31 januari 2022 te zien in Fresh AIR (Bülowstraße 90 10783), Berlijn.

Over “The Iron Lung”

Vince Donders over “The Iron Lung”: “De residentie bij Fresh AIR kwam voor mij precies op het juiste moment. Het is vier jaar geleden dat ik afstudeerde en voor het eerste een installatie bouwde. Ik raakte verslingerd aan deze manier van werken en heb me sindsdien toegelegd op dit medium en het door de jaren heen ontwikkeld. Het lastige van installatiekunst is dat je altijd afhankelijk van anderen bent. Dat heeft te maken met de ruimte die installaties innemen maar ook met de opbouwtijd en de mankracht die het kost. Mijn installaties zijn locatie-specifiek. Dat houdt in mijn geval in dat ze niet alleen op locatie gebouwd maar ook ontwikkeld worden. Na verloop van tijd komt de deadline dichterbij en moeten er keuzes gemaakt worden. Het werk moet worden afgemaakt of het nou af is of niet. Daardoor kan ik vaak niet alle ideeën uitwerken die ik heb.

Bij de residentie van Fresh AIR in Berlijn, kreeg ik juist datgene waar ik doorgaans een tekort aan heb: tijd. Zes maanden had ik de tijd om een installatie te ontwikkelen en bouwen. Het grootste voordeel hiervan was dat ik ruimte kreeg om fouten te maken. Ik had de mogelijkheid te experimenteren met materiaal, vorm en compositie. Daarnaast kon ik ideeën die tijdens het creatieproces ontstonden, uitproberen en uitkristalliseren. Omdat ik vier jaar installatie-ervaring kon toepassen over een periode van zes maanden, is dit werk veruit mijn meest complete geworden.”

Foto’s: Berlin Art Core en Victoria Maschko

Leave a Reply

en_GBEN