Bezoek aan Maureen Jonker en Mondriaanfonds

BEZOEK MONDRIAANFONDS & MAUREEN JONKER

MONDRIAAN & INVERSIE - UITLEG OVER DE REGELING MONDRIAAN START

Onlangs hebben we de Inversie kunstenaars kennis laten maken met het Mondriaanfonds. Betty Man kwam in een sessie uitleg geven over de mogelijkheden van het Mondriaanfonds en Maureen Jonker, die in het vorige Inversie traject zat en al ervaring had met een aanvraag, vertelde over haar ervaringen.

In de sessie haakte Betty Man in op de regeling Mondriaan Start, en ook kort op andere regelingen. Ze vertelde over de verschillen, welke criteria van belang zijn en hoe een aanvraag wordt beoordeeld. En natuurlijk beantwoordde zij vragen van Inversies Sam Scheuermann, Urša Prek, Maja Irene Bolier, Ahn Sung Hwan, Vince Donders, Britte Koolen en Emmie Liebregts.

Maureen Jonker over haar ervaring met Mondriaan Start

Vervolgens vertelde Maureen Jonker over haar ervaring. De regeling Mondriaan Start heeft het voor haar mogelijk gemaakt om samenwerkingsverbanden met en tussen verschillende makers op te zetten. Zelf werkte ze al samen en verschillende dansers, een videograaf, een schrijver en een muzikant. Dat zorgde voor groei in haar werk, op het vlak van presentatie en uitvoering. Je kan dan denken aan een professionalisering van de website en visitekaartjes, maar ook de materialen en het gereedschap in haar beeldende werk.

Maureen onderzoekt de mogelijkheden tot het arrangeren van het menselijk lichaam in steeds nieuwe ruimtes en situaties. In haar werk plaatst zij het menselijk lichaam binnenin zelfgemaakte ruimtes, die zij scenario’s noemt. Deze scenario’s kunnen zowel materieel als immaterieel zijn en bestaan uit materialen zoals stucloper, (golf)karton, hout en pvc, maar worden ook gevormd door de kadering van choreografie.

Door de regeling kon ze haar werk ook presenteren op Prospects – een tentoonstelling van startende kunstenaars tijdens Art Rotterdam georganiseerd door het Mondriaan Fonds op het terrein van de Van Nelle Fabriek. 

Voor haar was dit een heel intensieve en waardevolle ervaring. Vanwege het feit dat Maureen performance werk maakt. kreeg zij hier direct (ongefilterde) reacties terug van het publiek, die ze mee kan nemen in de ontwikkeling van haar werk.

Maureen gaf de Inversie kunstenaars een aantal goede tips mee, die we ook jou niet willen onthouden, mocht je een aanvraag willen doen.

  • Maak voor het schrijven van je subsidieaanvraag een tijdschema met deadlines. Zorg dat het reëel is, en probeer je eraan te houden. 
  • Schrijf wat je echt zelf wil gaan doen, in plaats van te raden wat het Mondriaanfonds verwacht dat je zou moeten doen.
  • Denk na over een wat langere termijn. 
  • Het is goed om een budgetoverzicht te maken en daarin een deel van het budget voor de Prospects tentoonstelling apart te houden.
  • Het is een belangrijk moment om jezelf als kunstenaar te profileren, dus investeer op een slimme manier in je presentatie.

Meer over Maureen vind je op ->  haar website  

Meer over het Mondriaanfonds vind je hier  

Leave a Reply

en_GBEN